V petek, 14.10.2022 smo se člani komisije za veterane in veteranke GZ Kamnik z nekaj  pridruženimi veterani odpravili na dolgo načrtovano strokovno ekskurzijo.

Pot nas je vodila iz Kamnika, kjer smo se dobili z člani iz Šmarce, Duplice, Kamniške Bistrice in Gozda, po Tuhinjski dolini. Ob  poti so se pridružili še člani iz Nevelj, Sel, Srednje vasi, Šmartna in  Zgornjega Tuhinja. Zbralo se nas je 16, ravno prav za dva GVM-ja, ki so nam jih prijazno posodili PGD Kamnik in PGD Nevlje.

Kot prvi cilj našega »izleta« smo izbrali firmo Rosenbauer v Gornji Radgoni. Sprejel nas je direktor podjetja, g. Marjan Cvikl. Seznanil nas je z zgodovino podjetja, ki je nastalo iz podjetja Metis, ki je prav tako izdelovalo gasilska vozila. Danes so pomemben člen v verigi  korporacije Rosenbauer, ki izdeluje zaščitno opremo, vozila in še veliko ostalih stvari za potrebe gasilcev, pa tudi ostale uporabnike. Predstavil nam je način dela, razvoj in načrte za prihodnost. Seveda tudi problemov ne manjka, tako se je  na primer dobavni rok za šasije podaljšal kar za trikrat, tare pa jih tudi pomanjkanje kadra. Na koncu smo si ogledali tudi proizvodnjo rezervoarjev za vodo na gasilskih vozilih, pa tudi sestavo samih vozil. V podjetju želijo čim več sestavnih elementov za nadgradnjo vozil pripraviti vnaprej, kar poceni proizvodnjo, pa tudi vozila so bolj tipizirana.

Dve uri sta minili kot bi mignil, čas nas je priganjal in odpravili smo se k gasilcem PGD Gornja Radgona, kjer nas je sprejel predsednik društva tov. Tomaž Munda. Društvo, ki je GEŠP, je v septembru praznovalo 140 – letnico delovanja. Na zanimiv in zabaven način nam je predstavil delo, članstvo in vozni park društva, ki se med drugim ponaša tudi z ekipo za reševanje na vodi in iz vode. Ogledali smo si prostore društva, ki so jih v glavnem uredili sami, v uporabo pa jih nudijo tudi ostalim občinskim službam.

Predsedniku smo se zahvalili za prijetno druženje in se odpravili napolnit trebuščke, ki so se že oglašali. Lakoto smo potešili na turistični kmetiji Pri Alenki v Zgornjih Ivanjcih.

Siti in odžejani smo se podali proti Slovenskim Konjicam na ogled gasilskega muzeja, ki deluje v prostorih PGD Slovenske Konjice. Tov. Alojz Hlastec, ki vodi muzej, nam je pokazal lepo urejeno bogato zbirko brizgaln, orodja, oblek, čelad, medalj in ostalega iz različnih obdobij gasilske organizacije. Seveda pa smo spoznali tudi delo društva, ki bo kmalu praznovalo 150 – letnico delovanja. Tudi tu je čas prehitro minil.

Čakala nas je še pot do doma, zato smo se tov. Alojzu zahvalili za prijetno druženje in izčrpna pojasnila in se odpeljali proti domu.

Po odzivih udeležencev je ekskurzija uspela, zato upam, da zadevo še kdaj ponovimo, saj je zanimivih krajev za ogled še veliko.

Tekst in fotografije: Tone Prelesnik