V nedeljo, 23. 4. 2023 smo na Gozdu gostili občinsko tekmovanje iz gasilske orientacije za gasilsko mladino iz GZ Kamnik in GZ Komenda. Tekmovanje v organizaciji omenjenih gasilskih zvez in PGD Gozd je potekalo na večnamenskem športnem igrišču Gozd, v prostorih gasilskega doma PGD Gozd in njegovi okolici. Orientacijski del pa na travnikih in v gozdovih vzhodno od gasilskega doma.

Na tekmovanju je sodelovala mladina iz vseh prostovoljnih gasilskih društev občine Kamnik in občine Komenda. V različnih nalogah se je tako pomerilo 28 ekip pionirk, 26 ekip pionirjev, 26 ekip mladincev, 19 ekip mladink in 3 ekipe pripravnikov. Skupno so na tekmovanju sodelovale 102 ekipe. Na Gozdu smo tako gostili preko 400 članov ekip in njihovih mentorjev. Skupaj z sodniki, redarji ter drugimi člani, ki smo skrbeli za organizacijo in potek dogodka pa se je v okolici Gojškega gasilskega doma v nedeljo zvrstilo skoraj 500 ljudi.

Kot je v zaključnem nagovoru povedal predsednik B komisije Stanislav Poglajen je šlo tokrat za tekmovanje iz gasilske orientacije z največjim številom prijavljenih ekip v zadnjih letih, ponovno pa so bile na tekmovanju prisotne ekipe iz prav vseh 13 gasilskih društev občine Kamnik in vseh 3 gasilskih društev občine Komenda. Gasilska mladina se je med seboj pomerila v različnih disciplinah. Na novo zgrajenem športnem igrišču so potekale različne praktične vaje iz orientacije in gasilskih disciplin, v novi garaži v prizidku gasilskega doma vaje vezanja vozlov, na travnikih in gozdovih  v okolici gasilskega doma – proga je potekala med PGD Gozd, “Skroti” in “Ropovncami”,  pa je potekala orientacijska proga na kateri so morali pionirji in pionirke poiskati in v čim krajšem času doseči tri lokacije, mladinci, mladinke in pripravniki pa pet lokacij.

Glede na skupne rezultate so v posameznih skupinah prvo mesto dosegle pionirke PGD Gozd, pionirji PGD Križ, mladinke PGD Šmarca, mladinci PGD Gozd in pripravniki PGD Kamniška Bistrica. Glede na skupne rezultate za društva je tretje mesto pripadlo PGD Komenda, drugo PGD Kamniška Bistrica, prvo mesto med društvi in prehodni pokal iz gasilske orientacije pa je pripadal domačemu gasilskemu društvu – PGD Gozd.

Zahvala za uspešno izveden dogodek gre seveda vsem, ki so na dogodku sodelovali, lastnikom zemljišč,  ki so omogočili, da so bila na njihovih parcelah parkirana vozila, da je prek njihovih parcel potekala proga in da so se tekom celega dneva lahko tam zadrževali otroci. En velik hvala pa gre tudi občini Kamnik, ki je v preteklih letih na Gozdu uredila večnamensko športno igrišče, na katerem je potekal večji del dogodka in brez katerega tovrstnega tekmovanja tu niti ne bi mogli izvesti. Poleg igrišča je k lažji izvedbi dogodka pripomogel tudi prizidek gasilskega doma, katerega gradnjo smo gasilci pričeli v letu 2021 in je trenutno v zaključni fazi. Gasilci PGD Gozd pa smo na dogodku, za prevoz opreme in ljudi po terenu s pridom izkoristili tudi novo pridobitev v našem voznem parku – rabljeno vozilo Ford Ranger Wildtrak, ki je sicer trenutno še v “civilni” beli barvi, ga pa nameravamo v prihodnjih mesecih predelati v t.i. večnamensko gasilsko vozilo (VGV).

Tekst: Simon Golob, predsednik PGD Gozd

Foto: PGD Gozd