V soboto, 19. 8. 2023, se je 13 društev iz gasilskih zvez Kamnik in Komenda odpravilo na letovanje gasilske mladine v Savudrijo. Iz Gasilske zveze Kamnik se je počitniškega oddiha udeležilo 20 mentorjev in 96 otrok, iz Gasilske zveze Komenda pa 5 mentorjev s 25 otroki. S tremi avtobusi smo v hostel prispeli okoli 11. ure. Po mentorskem uvodnem sestanku, kjer je vodja letovanja Matic Šuštar razdelil zadolžitve in razložil pravila letovanja, smo se namestili v sobe. Sledilo je kosilo, nato pa smo odšli na plažo, spoznat nove prijatelje in preverit, če je morje še vedno slano. Po kopanju je sledilo prvo tekmovanje in sicer v nogometu. Nekateri bolj uspešni kot drugi, vsi pa utrujeni od dolge poti, smo popadali v sveže postelje z nasmehom in zanimanjem kaj bo prinesel razburljiv teden, ki je pred nami.

Drugi dan letovanja smo začeli s pregledom in ocenitvijo sob, po zajtrku pa smo nadaljevali s tekmovanjem pionirskega nogometa. Po zaključenem turnirju smo se sončili, plavali in igrali karte na plaži, po kosilu pa je sledilo tekmovanje v metanju cevi za starejše otroke, mlajši pa so se preizkusili v metanju vrvi. Zvečer smo organizirali tekmovanje med dvema ognjema za pionirje in turnir v odbojki za mladince.

Nov teden smo začeli z gasilsko veščino hitrostnega vezanju vozlov. Udeležili so se je po 3 otroci iz vsakega društva, ta spretnost pa nam je že iz tekmovanj dobro poznana, zato smo v večini dosegli lepe rezultate. Na ograjo pri uvozu smo navezali jamborski, tkalski in tesarski vozel. No, vozli so bili v glavnem pravilno izvedeni, vendar s počitniško hitrostjo in ne s svetlobno, kot to znamo pokazati na tekmovanjih skozi leto. Po kopanju in sončenju (na srečo se pridno mažemo s kremo in nas ni še nič opeklo), so nam mentorji razložili kaj pomeni beseda preventivec in kakšno je preventivno ravnanje. Naučili smo se, da se s preventivo želimo izogniti nekemu dogodku preko pravilnega in pravočasnega ravnanja. Z drugimi besedami preventiva pomeni, da poskusimo predvideti nevarnost in jo preprečiti. Zadnja dejavnost dneva je bilo težko pričakovano tekmovanje v balinanju. Pomerilo se je izredno veliko pionirskih in mladinskih ekip. Kljub velikemu številu igrišč, aktivno sodelujočih mentorjih in sodnikih, se je igra zavlekla dolgo v večer in jutro naslednjega dne.

Nov dan smo nadaljevali z igro prstometa. Ostal nam je samo boj za tretje mesto in finale. Med tem pa so se ostali že pomerili v hitrostnem spajanju cevi na trojak. Popoldan smo izkoristili, da smo usvojili še eno novo veščino, to je naravoslovec-gozdar. V odprti debati smo našteli vse drevesne vrste, ki jih poznamo, prav tako tudi potoke in reke, ki tečejo čez Tuhinjsko dolino, Kamnik in Komendo. Mentorji so opozorili, da večino požarov v naravi povzroči človek s sežiganjem in kurjenjem, odmetavanjem cigaretnih ogorkov in odlaganjem vnetljivih snovi. Naučili smo se, da ko sonce sveti na steklo, to lahko deluje kot lupa in zaneti gozdni požar. Zato je pomembno, da se udeležujemo čistilnih akcij in varujemo okolje. Ko pa to počnemo, moramo zaščititi tudi sebe, saj nam v gozdovih nevarnost predstavljajo klopi, zaradi katerih lahko zbolimo za Lymsko boreliozo in klopnim meningoencefalitisom. Večer je bil rezerviran za najbolj glamurozen spektakel letovanja – na sporedu je bilo tekmovanje za izbor miss in mistra Savudrije. Poleg tekmovalk in tekmovalcev, so se v nam nepoznani luči predstavili tudi mladi mentorji, ki so z živahno animacijo in nepričakovanim stilskim izborom prav pozitivno presenetili zbrano publiko. Odločitev strokovne komisije je bila težka, saj je mogla izbrati top 3 kandidate (miss in mistra s po dvema spremljevalkama/spremljevalcema) izmed kar 99 postavnih mladenk in mladeničev. Po tehtnem premisleku, kjer so upoštevali stil, hojo, izvirnost, za piko na i pa tudi poznavanje osnov gasilstva, so le prišli do najlepših in najbolj izvirnih posameznikov.

Za dobro jutro smo se med društvi pomerili v hitrostnem zvijanju cevi. Tudi ta vaja nam je iz tekmovanja v orientaciji že poznana in smo v njej vešči, zato smo z njo hitro zaključili in se odpravili na plažo. Tam smo potrenirali tehnike plavanja, se potapljali in se igrali igre v vodi, ker smo vedeli, da je popoldan na sporedu veščina plavalec. Mentorjem smo pokazali, da lahko v različnih slogih preplavamo razdaljo do katerekoli boje, ki si jo izberejo, se potapljamo do dna morja, da naberemo školjke za ogrlice, lahko bi celo postali tudi reševalci iz vode, ker smo se naučili kako nekoga rešiti, če se utaplja. Proti koncu popoldneva smo se podali na gasilski lov na zaklad. Tekmovali smo vsi iz društva na 4 kontrolnih točkah: slepem vezanju vozlov, poznavanju gasilskega orodja, ugibanju gasilskih gesel in reševanju praktičnih vaj iz orientacije. Večer je minil kot bi mignil!

Skoraj vsako leto gremo en dan na izlet v Umag, kjer si naberemo spominčke, bolj radovedni pa se popeljejo še z ladjico odkrivat kaj leži na morskem dnu. Po dopoldnevu v mestu, so nam mentorji na tribunah pred vilo prikazali in odpredavali še zadnjo od štirih vrlin, s katerimi smo se morali seznaniti na letovanju. Pri veščini bolničar smo obnovili znanje iz prve pomoči (nekaj jo imamo že iz priprav na tekmovanje iz kviza), v praksi pa smo en drugemu povili in imobilizirali roko ali nogo. Na zemljevidu smo pogledali kje v bližini društva doma se nahaja najbližji AED in zdravnik, ter koga poklicati v primeru nesreče ali poškodbe. Zadnja stvar na sporedu za šesti dan letovanja je bilo tekmovanje v vlečenju vrvi. Pokazali smo katero društvo je najmočnejše in se pri tem zelo zabavali.

V petek, nadvse zgodaj zjutraj smo se odpravili na tribune, kjer so nam mentorji podelili priznanja za pridobljene veščine s katerimi smo se seznanili in jih usvojili v preteklem tednu. Pridobili smo veliko novega znanja, uporabili pa ga bomo v svojih društvih, ko bomo izvajali tečaj za pionirja I in II. Popoldan smo brezskrbno preživeli na plaži, kjer smo izkoristili še zadnjo priložnost, da potunkamo svojo novo poletno simpatijo. Zvečer pa smo se izjemno zabavali v igrah brez meja in si privoščili naše mentorje, katere imamo sicer zelo radi, ampak ker nam skozi celo leto gledajo pod prste, si jih lahko ob priliki malce privoščimo. Najprej smo vodne balončke, katere so cel dan polnili mladi mentorji, metali čez rjuho in jih poskušali čim več uloviti. Pri drugi igri smo si podajali vodo v skodelicah kar čez glavo, kdor je sedel za nami pa jo je poskušal čim več uloviti in preliti v zbiralnik (če je ni dobil na glavo). Pri tretji igri smo morali balonček nositi pod brado in teči slalom, kar je izpadlo nadvse smešno, saj smo izgledali kot nekakšni zombiji. Naslednja igra je bila samo za mlade mentorje. Morali so sodelovati v paru tako, da so se postavili s hrbtom na hrbet, nato pa se med nogami prijeti za roke, med mentorjema pa je bil vodni balonček, s katerim sta morala teči naprej in nazaj čim hitreje, brez da bi le ta počil. Izgledali so res kot štirinoga zmedena pošast, ampak jim je šlo kar dobro. Zadnja od iger za mladino je bila najbolj tekmovalna, saj smo v njej ponazorili kako se gasilci ob pozivu na intervencijo hitro oblečemo in pomagamo eden drugemu. Dva iz trojice sta morala obleči tretjega člana ekipe v intervencijski kombinezon, škornje, pas in čelado ter ga čim hitreje prenesti do vedrovke, kjer so morali s skupnimi močmi podreti tarčo. Pri tem je bil najboljši del postavitev tarče, ki pa naj ostane skrivnost. Vodni balončki, katerih nismo porabili med igrami, pa niso ostali neporabljeni (ne povemo, kako smo jih porabili – še ena malenkost, ki naj ostane zamolčana). Zaključimo lahko, da je bil zadnji večer poln smeha, dobre volje, medsebojnega sodelovanja, povezovanja in ustvarjanja trenutkov, ki nam bodo še zelo dolgo časa ostali v lepem spominu.

Po tednu polnem dogodivščin, novih prijateljstev in smešnih prigod smo se v soboto, 26. 8. 2023, odpravili proti domu. Ta Savudrija je bila definitivno ena izmed tistih, ki nam bo še dolgo časa ostala v srcu in v katero se bomo, upamo, naslednje leto spet vrnili v čim večjem številu.

Zapisala Karin Rak, PGD Nevlje