Kljub razmeram epidemije COVID-19 tudi gasilci nadaljujemo z izobraževanjem in usposabljanjem naših članov.

Od 21.-23. maja 2021 je v Gasilski zvezi Kamnik potekal tečaj za varno delo z motorno žago. Izvajalec tečaja je bil GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma, predavatelja Matjaž Turk in Robert Čuk.

V petek, 21. maja, popoldan, je za celotno skupino potekal teoretičen del tečaja preko aplikacije Teams. Tečajniki so se seznanili z gozdarsko zakonodajo, varnostno delovno opremo, nevarnostmi pri sečnji, spoznali sestavne dele in vzdrževanje motorne žage, ostrenje verige, varstvo pri delu, orodje delavca sekača, tehnike podiranja ter delo v nevarnih razmerah.

V soboto in nedeljo je potekal praktičen del tečaja v dveh skupinah.

Vsaka skupina, tako v soboto kot v nedeljo, je opravljala praktično usposabljanje v gozdu in na poligonu.

V gozdu je potekala predstavitev podiranja, demonstracija podiranja, kleščenja, krojenja, razžagovanja in izdelava gozdnega reda.

Na poligonu pa izvedba dnevnega vzdrževanja motorne žage, osnovna pravila ostrenja verige, prežagovanje debla in izdelava elementov podiranja dreves.

Tečaj je po dvodnevnem usposabljanju uspešno opravilo 34 operativnih gasilcev iz 13 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Kamnik.

Za pomoč pri organizaciji tečaja se zahvaljujemo g. Mihi Zabretu iz Zavoda za gozdove, Krajevna enota Kamnik, ki nam je priskrbel lokacijo za izvedbo tečaja in g. Mihaelu Brlecu iz Zgornji Palovč za gostoljubje in ustrezno materialno podlago za terensko izvedbo tečaja.

[envira-gallery id=”3409″]