Območje krajevne skupnosti Črna pri Kamniku in njegovi prebivalci odslej bogatejši tudi za ekipo prvih posredovalcev iz Prostovoljnega gasilskega društva Gozd.

Člani in članice Prostovoljnega gasilskega društva Gozd smo v začetku januarja izpolnili še enega izmed ciljev ki smo si jih zadali. 8. januarja  je 25 naših članov in članic uspešno zaključilo izobraževanje za prve posredovalce, ki so ga izvedli zaposleni Zdravstvenega doma Kamnik. S tem tudi  gasilci PGD Gozd stopamo korak naprej in se pridružujemo nekaterim drugim gasilskim društvom v občini Kamnik in drugod po Sloveniji, ki imajo v svojih vrstah poleg operativne enote organizirano tudi ekipo prvih posredovalcev.

Gre za sistem, pri katerem se v primeru nekaterih urgentnih zdravstvenih stanj, kot je na primer srčni zastoj, zadušitev ali huda krvavitev, poleg nujne medicinske pomoči aktivirana tudi ekipa prvih posredovalcev iz lokalnega gasilskega društva. Zaradi manjše oddaljenosti lahko le ta do obolelega pride v nekaj minutah, ter predvsem prej kot nujna medicinska pomoč. Ekipa prvih posredovalcev lahko s pridobljenim znanjem in opremo, ki jo ima, prične s takojšnjo pomočjo s čemer se poveča možnost za uspešno izboljšanje stanja poškodovanega s čemer lahko reši življenje.

Ker večina prebivalcev našega območja živi v naseljih, ki so od Kamnika razmeroma oddaljena, ter je čas prihoda reševalcev razmeroma velik, je sistem prvih posredovalcev v kombinacijo z javno dostopnimi napravami AED za prebivalce naših krajev in njihovo varnost vsekakor zelo pomemben če ne že kar nujen.

Simon Golob

[envira-gallery id=”3313″]

 

*AED LAHKO REŠI ŽIVLJENJE *

Na gasilskem domu na Gozdu se po novem nahaja avtomatski elektronski defibrilator (AED), ki je namenjen tako krajanom kot gasilcem v primeru da je potrebna pomoč pri srčnem zastoju.

[envira-gallery id=”3317″]