MORJE – kaj za vas pomeni ta beseda? Dogodivščine, ki pridejo, novo odkrita prijateljstva, mogoče poletna romanca, mogoče pa zgolj dolgo pričakovani počitek? Po kar dveh letih smo gasilci iz GZ Kamnik in GZ Komenda organizirali in odpeljali našo mladino NA MORJE na Debeli Rtič. Ni bilo tako kot pretekla leta, ko smo hodili v Savudrijo, toda smo se potrudili, da nam je bilo ravno tako luštno! Letovanje je potekalo od 26. 6. 2021 do 3. 7. 2021. Na letovanje se nas je letošnje leto odpravilo 149 prijavljenih: 110 otrok in 19 mentorjev iz GZ Kamnik ter 17 otrok in 3 mentorji iz GZ Komenda .

Na sobotno jutro smo se s kar tremi avtobusi odpravili na pot v letovišče, ki je potekala brez težav. Ob prihodu otroke hitro porazdelili v sobe in nato odšli na kosilo. Po kosilu smo odtekli na plažo, kjer je marsikdo od nas zaplaval spet po dolgem času in naj vam povem da je bilo prav fino. Po večerji so imeli otroci prosti večer, da so si lahko nabrali energijo za nadaljnje dni, ki so bili polni športnih in zabavnih aktivnosti, kot so: balinčkanje, odbojka, med dvema ognjema, vlečenje vrvi, vodne igre, lov na zaklad in seveda spoznavanje gasilskih veščin.

Ker pa tradicija velja brez ocenjevanja sob in pokalov ni šlo. Preko celotnega tedna smo vsako jutro pregledali sobe otrok in jih ocenili od 1 do 5. Na koncu tedna, na vodnih igrah, smo sešteli tako ocene sob kot tudi rezultate točkovanja večernih iger in na podlagi tega razvrstili društva po zasedlih mestih. Društva, ki so zasedla prva tri mesta, so dobila tudi pokal.

Ker nam gasilcem Debeli Rtič ni bil poznan smo se morali prilagoditi. Letos smo našim mladim gasilkam in gasilcem skozi celoten teden letovanja organizirali spoznavanje osnovnih gasilskih veščin kot so: Bolničar, Preventivec, Naravoslovec-Gozdar, Plavalec. Za popestritev pa smo jim organizirali Lov na zaklad, kjer je bila nagrada za vsakega nekaj drugega, za nekoga zabaven večer za drugega pa novo pridobljeno znanje.

Letos nismo organizirali prej tradicionalnega Miss in Mister tekmovanja, saj nam okoliščine tega niso dopuščale. Slabo vreme nam je tudi onemogočilo potovanje z ladjico katerega smo si vsi zelo želeli. Otroci, da bi dno morja raziskovali, mentorji pa ribice lovili.

Sprememba v letošnjem letu pa je bila tudi to, da smo imeli rekordno število novih mentorjih, kajti bilo jih je kar 10! Seveda smo ‘stari’ mentorji to priložnosti izkoristili in smo se malo pozabavali z njimi. Konec tedna, ko je nam ‘starim’ zmanjkalo idej smo samo lahko rekli, da so se na vsaki nalogi odrezali vrhunsko in so si vsi zaslužili mesto med ‘starimi’ mentorji. Pohvala vsem mladim mentorjem!

In seveda tako kot vsako leto smo imeli zadnji večer Vodne igre, kjer smo se kljub slabi razsvetljavi pozabavali ko nori! Vreme smo imeli super, razen enega večera, kjer nam je ponagajal veter. Letovanje je potekalo super, brez večjih poškodb, otroci so bili pridni, zadovoljni in mislim, da je bil to tudi naš cilj. Zadnji dan smo se v največji tišini (z izjemo smrčanja) odpravili na pot domov, saj smo bili vsi izmučeni od celotedenskega uživanja.

Debeli Rtič ni »naša« Savudrija, toda z malo več truda smo uživali maksimalno!

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Nejc Koželj

[envira-gallery id=”3486″]